Sunday, September 21, 2008

Hamza El Din 1929-2006

Hamza El Din, celebrul muzician Nubian ale carui fuziune de stiluri si sunete arabice si nubiane au facut furori in intraga lume , a inpirat trupe ca Grateful Dead si Kronos Quartet, a murit luni 22 Mai , intr-un spital din Berkeley de o infectie a vezicii biliare.El avea 76 de ani.
Un rezident vechi al orasului Oakland, El Din a fost un maestru subtil al unui instument numit "oud"care provine din Nubia.El a încercat să păstreze cultura lui, cântând cântece şi povestiri Nubiane într-o caldă fuziune de sentimente de o mare intensitate.

"A fost fermecator: Hypnotic şi trancelike,''a spus bateristul Dead Mickey Hart." Hamza m-a invatat despre iubirea reprodusa de toba.Muzica lui a fost foarte subtila şi multistratificata.

A fost un adânc ascultător,''adaugă Hart, care timp de şase ani a incercat să stăpânească harul lui El Din . Uneori muzica pe care am creato impreuna împreună a fost aşa de soft" incat cu greu o puteam auzi noi înşine. El te-ar suge doar în acest vârtej, şi dintr-o dată ceea ce părea a fi tare se tranforma in linişte ca intensitate.'' El a oprit timpul.''

Hamza a deschis uşile pentru o multime de oameni, usi de între diferite forme de muzică,''a spus Kronos violonist şi fondator David Harrington." Am pierdut un mare muzician şi un mare om.''

Un omagiu muzical este în aşteptare.


No comments: